Kanker. Een veelgebruikte term om een hele nare ziekte aan te geven. En uiteraard heb ook ik de nodige mensen verloren aan deze vreselijke ziekte. En volgens mij heeft een ieder wel 1 of meer mensen in zijn omgeving met deze vreselijke ziekte. En toch hoor je overal op straat en om je heen gevloek met “kanker”. En dat kun je afkeuren maar op een bepaalde manier associeer je dat toch met een een grote woede. “Potverdrie dubbeltjes nog aan toe” klinkt toch heel anders dan “gore kankerslet” (naar: Youp van ’t Hek).

Schelden wordt al eeuwen verbonden aan nare ziektes. Bij mij thuis is het vaak een “teringzooi”, op kantoor is het soms een “tyfusbende”, Dennis wenst mij regelmatig “een gezwel in mijn hoofd” en soms neig ik ook wel eens iemand een “gore kankerslet” te noemen, al was het maar omdat mijn held Youp het ook deed!

Maar goed. Dat mag dus niet. Vinden wij allemaal. Kanker verziekt je taal, en dat is natuurlijk ook wel een beetje zo.

Op Hyves gelden blijkbaar andere regels. Een simpele zoekopdracht op de persoon “kanker” geeft de nodige resultaten. Toegegeven: 50% is van mensen die tegen het schelden met kanker zijn of zetten zich op een andere wijze in voor kanker(-patiënten).

Er zijn 358 profielen waar het woord kanker in voorkomt. Een heel klein overzicht:

  • Een Kanker Marokkaan
  • Kanker Jaap (met een fotootje van Jaap uit de Gouden Kooi)
  • Jou kanker moeder jou kanker vader
  • Lotte krijg kanker
  • Ja kanker
  • Kankertje kanker
  • Je kanker moeder
  • Kanker politie
  • Kanker flikker Ruben
  • Kanker turken

En dat is slecht 10 van de 358 profielen met dit soort teksten!

Dan durf ik mij toch af te vragen:  Hyves… kan dat nou niet anders?